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1.Imagem marcado/desmarcadoMARQUES, D. V.; VEDOVOTO, G. L.; AVILA, A. F. D. Avaliação de impactos econômicos, sociais e ambientais de tecnologias: a experiência da Embrapa no período 2001/2008. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PESQUISA OPERACIONAL NA GESTÃO DO CONHECIMENTO, 41., 2009, Porto Seguro.

Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.

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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  17/05/2023
Data da última atualização:  11/12/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  ALVES, T.; GEISSLITZ, S. M.; NASCIMENTO, T. P. DO; CARVALHO, C. W. P. de; SCHEERF, K. A.; TAKEITI, C. Y.; FERREIRA, M. S. L.
Afiliação:  THAIS ALVES, UNIRIO; SABRINA MARIA GEISSLITZ, Karlshuhe Institute of Technology; TATIANA PIMENTA DO NASCIMENTO, UNIRIO; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; KATHARINA ANNE SCHEERF, Karlsruhe Institute of Technology; CRISTINA YOSHIE TAKEITI, CTAA; MARIANA SIMÕES LARRAZ FERREIRA, UNIRIO.
Título:  A proteomic-based study to assess the effect of extrusion in the allergenic profile of wheat flours of different technological qualities.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL DE PROTEÍNAS E COLOIDES ALIMENTARES,9., 2023, Rio de Janeiro. Anais... Campinas, Galoá, 2023.
Idioma:  Inglês
Notas:  Poster 157774. CIPCA 2023. Colóides alimentares e saúde (peptídeos bioativos, alergenicidade).
Conteúdo:  Although wheat is widely produced and consumed worldwide, predisposed people can present sensitivities or inflammatory reactions to the wheat proteins. These reactions are caused by the stimulation of the immune system of individuals presenting celiac disease, non-celiac gluten sensitivity, wheat allergy, dermatitis herpetiformis, amongst other disorders. This study aimed to understand how wheat flours of contrasting technological end-use qualities submitted to thermoplastic and cold extrusion behave concerning the expression of allergenic proteins. Wheat flours (Triticum aestivum) were extracted from two wheat genotypes of different end-uses (ORS Agile, classified as bread/improver wheat; ORS Vintecinco, classified as biscuit wheat). Then, extrudates were produced using single-screw extruder, applying two different screw rotation speeds (150 and 300 rpm). Pasta was also produced by the cold-extrusion process with further cooking. Proteins were sequentially extracted based on the Osborne solubility classification: salt-soluble (AG), ethanol-soluble (Gli), SDS-soluble with reduction (Glu) and then quantified by RP-HPLC. Extracts were reduced (DTT), alkylated (IAM), and digested (thermolysin, 1:20). Peptides were diluted and analyzed by nanoLC-MS/MS in a Q Exactive Plus Orbitrap by using data?dependent acquisition (DDA) in positive ion mode. MS data was processed in MaxQuant using a Triticum database from UniprotKB using the following parameters: maximum of two missed cleavage... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Allergenic proteins; LC-MS/MS; Wheat allergy.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15493 - 1UPCRA - DD
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